Livet är inte en bit papper.

Jag sitter vid ett bord. På andra sidan bordet sitter två personer från socialtjänsten och framför dem ligger ett kompendium som påminner om gula sidorna. Mötet handlar om min vän. Om hans liv i rullstol, efter en hjärnskada. Det är en sk årlig besiktning av hans dagliga behov. Eller rätt och slätt en utvärdering på hur mycket av våra skattepengar som skall gå till just hans välbefinnande eller dagliga liv. Det är första gången i mitt liv som jag befinner mig så här nära den inre sektorn av kommunal verksamhet. Jag är där inte bara i rollen som vän, utan som ledsagare. 
Den ena kvinnan skruvar lite obekvämt på sig när hon tar upp första sidan på gula sidorna. I kompendiet så finns det 100000 punkter skriven på grammatisk oföersåelig svenska. Hon suckar och säger att hon kommer att igenom med min vän, de punkter vi hinner med, samt dem hon anser är viktiga. Tanken är sen att hon skall administrera ett svar. Dvs en rapport, som utgår ifrån gula sidorna. 
Mötet pågår i lite drygt 1,5 timma. 
När de går så vill jag först absolut säga att de bägge representanterna verkligen var empatiska och ödmjuka. Mötet är mjukt och min vän är nöjd med deras respons. Viktigast såklart. 
Men när de gått så slås jag av en brutal ilska. Jag fattar att vårt samhälle aldrig kommer att kunna krypa ur den byråkratiska djävulens grepp. Vi sitter fortfarande 2019 fast i högar av adminstration. Och där mina vänner försämras det verkliga livet dagligen för dem som behöver det mest. PÅ ETT PAPPER. 
 
Återkopplingen kom igår. Min vän får behålla allt stöd han behöver. Samtalet och utvärderingen i text går på ca 10 minuter. Jag förstår att damen från socialtjänsten är nöjd. Och kan vända blad. Och att min väns papper kommer att dyka upp först om ett år igen. 
 
Under tiden så får han fortsätta sin kamp själv. Mot målet att kunna leva som han vill. Och jag kan ärligt säga att hade han inte haft den viljan själv. Eller varit en sån kämpe. Så hade det där pappret suttit i 3 gula sidor pärmar istället för en.
 
Han är en fighter. Mot pappret.